Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Kauraleipä 100 %

Chleb owsiany

Ten super łatwy chleb może upiec nawet gorszy piekarz. Ziarno chleba to 100% owies, więc wybierając płatki owsiane bezglutenowe, zyskujesz także opcję odpowiednią dla osób z celiakią, z tymi samymi zaleceniami.

SKŁADNIKI

6 dl płatków owsianych
4 dl wody
0,5 dl oliwy z oliwek
1-2 łyżki syropu (jeśli nie chcesz słodyczy chleba, możesz go pominąć. Niewielka ilość miodu też się sprawdzi.)
1 łyżeczka soli
Nasiona do smaku, np. dynia , len, sezam , chia lub słonecznik.

PRODUKCJA

1. Wszystkie składniki wymieszać i równomiernie rozprowadzić ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp nasiona na wierzchu.

2. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 stopni przez około 12-15 minut, aż chleb lekko się zarumieni na brzegach.

Chleb smakuje najlepiej prosto z pieca! 😋

Poprzedni artykuł Czy emocje można regulować jedzeniem?
Następny artykuł Ciesz się zdrowszą przekąską!

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych

Oliko juttu kiinnostava?

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja saat ensimmäisenä tietää viimeisimmistä blogiteksteistä, tarjouksista ja uutuuksista!