Chleb owsiany
Ten super łatwy chleb może upiec nawet gorszy piekarz. Ziarno chleba to 100% owies, więc wybierając płatki owsiane bezglutenowe, zyskujesz także opcję odpowiednią dla osób z celiakią, z tymi samymi zaleceniami.
SKŁADNIKI
6 dl płatków owsianych
4 dl wody
0,5 dl oliwy z oliwek
1-2 łyżki syropu (jeśli nie chcesz słodyczy chleba, możesz go pominąć. Niewielka ilość miodu też się sprawdzi.)
1 łyżeczka soli
Nasiona do smaku, np. dynia , len, sezam , chia lub słonecznik.
PRODUKCJA
1. Wszystkie składniki wymieszać i równomiernie rozprowadzić ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp nasiona na wierzchu.
2. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 stopni przez około 12-15 minut, aż chleb lekko się zarumieni na brzegach.
Chleb smakuje najlepiej prosto z pieca! 😋
zostaw komentarz