Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Hummuslautanen_kikherneet_oliiviöljy

Najlepszy hummus na świecie

Dzięki temu tradycyjnemu przepisowi z łatwością stworzysz hummus odpowiedni na co dzień i na imprezy. Hummus doskonale smakuje z pieczywem jako pasta do smarowania lub jako sos do warzyw. Hummus bogaty w białko to sycący dodatek np. do lekkiej zupy czy sałatki. Można uzyskać łagodniejszą wersję, zastępując pieprz cayenne łagodniejszą papryką w proszku.

SKŁADNIKI:

o. 1,5 dl suchej ciecierzycy Foodin / 4 dl dojrzałej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
4 łyżki stołowe Light Tahini Foodin's
sok z jednej małej cytryny
1 łyżeczka kminku serowego
sól przyprawowa
pikantny pieprz cayenne
ok. 1 dl wody
Jedzenie w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia , pieprzu cayenne i ciecierzycy do dekoracji.

PRODUKCJA:

1. Namocz suchą ciecierzycę przez noc w garnku. Groch myjemy i gotujemy w czystej wodzie przez około godzinę. Opłucz i pozostaw do ostygnięcia.

2. Zmiksuj tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek i przyprawy w blenderze na gładką masę.

3. Stopniowo dodawaj do masy ciecierzycę (kilka zostaw do dekoracji). W razie potrzeby dodać więcej wody, jeśli hummus wydaje się zbyt suchy.

4. Przelać do naczynia, udekorować oliwą z oliwek, ciecierzycą i pieprzem cayenne.

Wskazówka! Oliwa z oliwek na powierzchni hummusu zapobiega jego wysychaniu i poprawia trwałość. Pozostały hummus można przechowywać w lodówce przez około tydzień. 😋

Poprzedni artykuł Wraz z wiekiem podkreśla się znaczenie kwasu alfa-liponowego

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych

Oliko juttu kiinnostava?

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja saat ensimmäisenä tietää viimeisimmistä blogiteksteistä, tarjouksista ja uutuuksista!