Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Kookos-appelsiinikakku

Kokosowe ciasto pomarańczowe

To cudownie świeże ciasto nie zawiera jajek, cukru i jest wegańskie. Ciasto piecze się dzień wcześniej, żeby miało czas na nabranie smaku i lepsze sklejenie. Po udekorowaniu, przed podaniem należy je na chwilę odstawić na zimno. Dzieje się tak, aby krem ​​kokosowy nie zaczął spływać. Ciasto piecze się w formie bochenkowej, ale można je też upiec w okrągłej formie o szerokości 20 cm.

SKŁADNIKI

Baza ciasta
1 duży lub dwa małe nakrapiane banany pochodzące ze Sprawiedliwego Handlu
1/2 dl stopionego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia Pudhistamo
5 łyżek organicznego bulionu z ciecierzycy Biona lub aquafaby
1 ekologiczna skórka pomarańczowa i sok
1 łyżka octu jabłkowego
3 1/4 dl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 dl organicznych płatków kokosowych

Napełnianie i lukier
1/2 słoika dżemu jagodowego lub morelowego Good Good
1 dzień Biona Organiczna bita śmietana kokosowa
1/4 łyżeczki Foodin Stevia Sweet ekstrakt w proszku

Sok pomarańczowy i woda do nawodnienia

Ozdoby
1 torebka suszonych jagód i bananów 5th Season
Płatki kokosowe
Liście mięty
skórka pomarańczy

PRODUKCJA

1. Włóż krem ​​kokosowy do lodówki.

2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

3. Wymieszaj ze sobą suche składniki bazy.

4. Ostrożnie umyj pomarańczę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zostaw odrobinę soku do zwilżenia i odrobinę skórki do dekoracji.

5. Zmiksuj banany na gładkie puree. Do puree wymieszaj skórkę pomarańczową oraz sok, ocet i płynną aquafabę. Na końcu i zaraz po suchych składnikach dodać roztopiony olej kokosowy. Szybko wymieszaj, bez ugniatania.

6. Wlać ciasto do formy i wyrównać.

7. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 stopni, w zależności od piekarnika, przez około 30-35 minut. Sprawdź gotowość patykiem.

8. Zostawiam ciasto do ostygnięcia bez formy. Wystudzone ciasto ponownie przełóż do formy, szczelnie przykryj i odstaw na noc do lodówki.

9. Ubij śmietanę i stewię na puszystą pianę.

10. Podziel ciasto na dwie warstwy.

11. Zwilż warstwy ciasta z obu stron mieszaniną wody i soku pomarańczowego.

12. Na pierwszy spód posmaruj dżemem, a na nim krem. Wypełnij obie warstwy w ten sposób. Jeśli chcesz, możesz użyć dwóch dżemów bez dżemów dla różnych warstw.

13. Posmaruj ciasto kremem kokosowym. Udekoruj ciasto płatkami kokosa, suszonymi owocami, listkami mięty i skórką pomarańczową.

Poprzedni artykuł Zielony napój energetyczny
Następny artykuł Suche oczy: przyczyny i leczenie

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych