Kokosowe ciasto pomarańczowe
To cudownie świeże ciasto nie zawiera jajek, cukru i jest wegańskie. Ciasto piecze się dzień wcześniej, żeby miało czas na nabranie smaku i lepsze sklejenie. Po udekorowaniu, przed podaniem należy je na chwilę odstawić na zimno. Dzieje się tak, aby krem kokosowy nie zaczął spływać. Ciasto piecze się w formie bochenkowej, ale można je też upiec w okrągłej formie o szerokości 20 cm.
SKŁADNIKI
Baza ciasta
1 duży lub dwa małe nakrapiane banany pochodzące ze Sprawiedliwego Handlu
1/2 dl stopionego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia Pudhistamo
5 łyżek organicznego bulionu z ciecierzycy Biona lub aquafaby
1 ekologiczna skórka pomarańczowa i sok
1 łyżka octu jabłkowego
3 1/4 dl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 dl organicznych płatków kokosowych
Napełnianie i lukier
1/2 słoika dżemu jagodowego lub morelowego Good Good
1 dzień Biona Organiczna bita śmietana kokosowa
1/4 łyżeczki Foodin Stevia Sweet ekstrakt w proszku
Sok pomarańczowy i woda do nawodnienia
Ozdoby
1 torebka suszonych jagód i bananów 5th Season
Płatki kokosowe
Liście mięty
skórka pomarańczy
PRODUKCJA
1. Włóż krem kokosowy do lodówki.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wymieszaj ze sobą suche składniki bazy.
4. Ostrożnie umyj pomarańczę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zostaw odrobinę soku do zwilżenia i odrobinę skórki do dekoracji.
5. Zmiksuj banany na gładkie puree. Do puree wymieszaj skórkę pomarańczową oraz sok, ocet i płynną aquafabę. Na końcu i zaraz po suchych składnikach dodać roztopiony olej kokosowy. Szybko wymieszaj, bez ugniatania.
6. Wlać ciasto do formy i wyrównać.
7. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 stopni, w zależności od piekarnika, przez około 30-35 minut. Sprawdź gotowość patykiem.
8. Zostawiam ciasto do ostygnięcia bez formy. Wystudzone ciasto ponownie przełóż do formy, szczelnie przykryj i odstaw na noc do lodówki.
9. Ubij śmietanę i stewię na puszystą pianę.
10. Podziel ciasto na dwie warstwy.
11. Zwilż warstwy ciasta z obu stron mieszaniną wody i soku pomarańczowego.
12. Na pierwszy spód posmaruj dżemem, a na nim krem. Wypełnij obie warstwy w ten sposób. Jeśli chcesz, możesz użyć dwóch dżemów bez dżemów dla różnych warstw.
13. Posmaruj ciasto kremem kokosowym. Udekoruj ciasto płatkami kokosa, suszonymi owocami, listkami mięty i skórką pomarańczową.
zostaw komentarz