Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Superherkullinen porkkanakakku

Super pyszne ciasto marchewkowe

To super pyszne i pikantne ciasto marchewkowe nie zawiera w ogóle cukru. Smak nadal nie ulega pogorszeniu, ponieważ ciasto słodzone jest sproszkowanym ekstraktem Stewii , który jest słodszy od cukru.

🥕 🎂BAZA DO CIASTA
6 marchewek
3 jajka
¼ łyżeczki ekstraktu Foodin Stevia w proszku

2,5 dl mąki pszennej
1 dl płatków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 dl oleju

🍰 LUKIER
50 g masła lub margaryny roślinnej
400 g (2 pkt) serka śmietankowego bez smaku lub np. serka śmietankowego owsianego
Skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki soku pomarańczowego
¼ łyżeczki ekstraktu Foodin Stevia w proszku

🥜 PONADTO
1 dl orzechów pekan do dekoracji

🥣 PRODUKCJA
1. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Ubij jajka o temperaturze pokojowej. Dodać olej i startą marchewkę. Suche składniki wymieszać i partiami dodawać do ciasta. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (średnica 20-24 cm).

2. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Pozwól ciastu ostygnąć i wyjmij je z tortownicy. Przełożyć do lodówki na czas przygotowania lukieru.

3. Roztopić tłuszcz do polewy i wymieszać z serkiem śmietankowym. Stewię wymieszaj z sokiem pomarańczowym i dodaj do lukru. Zetrzyj w nim skórkę pomarańczową. Rozsmaruj lukier na powierzchni ciasta marchewkowego. Udekoruj orzechami pekan.

Poprzedni artykuł Czy wiesz, jaki jest najcenniejszy składnik rokitnika?

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych