Czy wiesz, jaki jest najcenniejszy składnik rokitnika?
Rokitnik zwyczajny ( Hippophae , którego najczęstszą odmianą jest Hippophae rhamnoides ) to pomarańczowa jagoda, która powszechnie rośnie w Eurazji.
Rokitnik jest rośliną bardzo odporną, tolerującą zarówno suszę, sól, jak i powodzie. Szczególnie dba jednak o to, aby docierało do niego światło słoneczne – nie znosi cienia nawet od strony północnej. Rokitnik był chroniony w Finlandii do 2006 roku, ponieważ zależało mu na zachowaniu dzikich krzewów rokitnika.
Rokitnik zawiera znaczne stężenie witamin C i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami.
Rokitnik zawiera więcej witaminy C niż jakakolwiek inna jagoda (wielokrotnie w porównaniu na przykład z pomarańczą), a pod względem witaminy E tylko lakier może osiągnąć ten sam poziom.
Rokitnik zawiera także witaminę B2, czyli ryboflawinę, która jest szczególnie ważna dla trawienia, zdrowia skóry, błon śluzowych i oczu.
Olej i sok
Sok wyciśnięty z rokitnika stojącego dzieli się na trzy warstwy.
Górna warstwa pozostaje grubą, pomarańczową, kremową warstwą.
Warstwa środkowa to typowa dla rokitnika warstwa tłuszczowa, zawierająca dużo nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sok i osad owocowy pozostają w dolnej warstwie.
Dolna warstwa stosowana jest głównie w artykułach spożywczych, natomiast dwie górne warstwy są szczególnie przydatne w kremach leczniczych i kosmetykach ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe i właściwości zdrowotne.
Olej z rokitnika, najcenniejszy składnik rokitnika
Rokitnik zwyczajny zawiera dużo oleju jako jagoda. Najbardziej poszukiwanym i cennym składnikiem rokitnika jest olej.
Rokitnik zawiera olej, w zależności od gatunku, od 2,1 do 5,9% całkowitej masy. Zawartość oleju w najpopularniejszej i znanej odmianie rhamnoides wynosi 3,5%. W przypadku odmiany Rhamnoides w nasionach znajduje się 13% oleju, a w miękkiej części jagód 2,8%. ( Larmo 2011 .) W liściach krzewu rokitnika znajduje się również olej.
Olej rokitnikowy jest szczególnie wysokiej jakości ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. W normalnej zachodniej diecie stężenie kwasów omega-6/omega-3 wynosi 10/1, natomiast według wielu zaleceń proporcja kwasów omega-6 powinna być mniejsza.
Jeśli dostarczysz za dużo kwasu omega-6, jego niekorzystne skutki wyjdą na pierwszy plan. W oleju rokitnikowym zawartość kwasów omega-6/omega-3 wynosi 2/1 lub nawet więcej, dlatego tłuszcze rokitnika są również wyjątkowej jakości w porównaniu do innych tłuszczów roślinnych. ( Larmo 2011. )
Rokitnik zawiera również rzadki kwas tłuszczowy omega-7, kwas palmitynowy. Olej otrzymywany z miazgi rokitnika zawiera około 65% jednonienasyconego kwasu palmitynowego i nasyconego kwasu palmitynowego. Około 70% oleju z nasion składa się z kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego. ( Yang i Kallio 2001. )
Rokitnik zwyczajny i zespół suchego oka
Olejek rokitnikowy stosowano szczególnie przy suchych oczach.
Zagadnienie to badano także w Finlandii, na Uniwersytecie w Turku ( Larmo i in. 2010 ; Larmo 2011 ). W porównaniu do grupy placebo, olej rokitnikowy znacząco pomógł w zimowym podrażnieniu oczu (przykładowo intensywne zaczerwienienie miało 36% grupy kontrolnej, ale 6% osób, które otrzymały olej rokitnikowy).
Stwierdzono także, że rokitnik poprawia samopoczucie skóry, błon śluzowych i oczu, co wykazano w kilku badaniach.
Olej rokitnikowy warto włączyć do diety w jakiejś formie.
Od STR Nordic możesz go wygodnie otrzymać w postaci kapsułki w produkcie Kuivan Silmän Omega.
Poznaj tutaj Kivan Silmän Omega!
Artykuł powstał we współpracy z Terveempi.fi , serwisem specjalizującym się w suplementach.
Uwagi
zostaw komentarz