Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Soodaleipä

Łatwy chleb sodowy

Jeśli lubisz chrupiący chleb, któremu nie brakuje tekstury, to ten przepis jest warty sięgnięcia po ten przepis! Chleb sodowy jest bardzo łatwy do upieczenia. Ciasto można łatwo przekształcić, dodając różne mąki, płatki, nasiona i orzechy. Można uzyskać słodszą wersję, dodając do ciasta suszone owoce i odrobinę cynamonu.

SKŁADNIKI

4 dl mąki pszennej

1 dl płatków owsianych

2 łyżki mączki z nasion konopi

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki nasion sezamu

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

1 jajko

2 dl maślanki

1/2 dl oliwy z oliwek

PRODUKCJA

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połącz ze sobą suche składniki. Dodać jajko, maślankę i oliwę z oliwek. Szybko wymieszaj ciasto. Ciasto powinno być klejące, ale nie za luźne.

2. Oprósz mąką arkusz papieru do pieczenia i oprószonymi mąką rękami uformuj na nim pożądany kształt chleba. Posypując mąką powierzchnię chleba uzyskamy na niej piękny wzór. Na powierzchni chleba nacinaj nacięcia, aby nie rozerwał się zbytnio podczas pieczenia.

3. Piecz chleb na dolnym poziomie piekarnika przez około 20-25 minut. Chleb jest gotowy, gdy spód ładnie się zarumieni.

4. Podawać lekko schłodzone np. z masłem orzechowym lub czarnym Tahini .

Wybierz swój ulubiony z nich na chlebie!

Zobacz wskazówki!

Poprzedni artykuł Skarby lasu jagodowego
Następny artykuł Wskazówki dotyczące dbania o równowagę płynów

Uwagi

Annika / STR Nordic Store - 02 listopad, 2021

Hei Eeva! Kiitos kommentista! Mukava kuulla, että leipä onnistui hyvin. Vuoassa paistaminen on hyvä idea, se auttaa pitämään leivän paremmin muodossa. Tämä on erinomainen resepti juuri siksi, että sitä voi helposti muunnella, ja niin ihanan nopea tehdä! Iloisia leivontahetkiä!

Eeva - 02 listopad, 2021

Piti heti leipoa Helppo soodaleipä, kun luin ohjeen. Piimää ei ollut korvasin AB maustamaton jogurtilla. Paistoin leipävuokassa ja todella aromikas pehmeä kuohkea leipänen esim. iltapalaksi ja aamukahville. Parasta ohjeessa, ei ole sokeria tai kovaa rasvaa, eikä soodan makukaan tuntunut. Seuraavan kerran muuntelen reseptiä ohjeen vinkeillä. Kiitos ohjeesta!

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych