Łatwy chleb sodowy
Jeśli lubisz chrupiący chleb, któremu nie brakuje tekstury, to ten przepis jest warty sięgnięcia po ten przepis! Chleb sodowy jest bardzo łatwy do upieczenia. Ciasto można łatwo przekształcić, dodając różne mąki, płatki, nasiona i orzechy. Można uzyskać słodszą wersję, dodając do ciasta suszone owoce i odrobinę cynamonu.
SKŁADNIKI
4 dl mąki pszennej
1 dl płatków owsianych
2 łyżki mączki z nasion konopi
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion sezamu
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 jajko
2 dl maślanki
1/2 dl oliwy z oliwek
PRODUKCJA
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połącz ze sobą suche składniki. Dodać jajko, maślankę i oliwę z oliwek. Szybko wymieszaj ciasto. Ciasto powinno być klejące, ale nie za luźne.
2. Oprósz mąką arkusz papieru do pieczenia i oprószonymi mąką rękami uformuj na nim pożądany kształt chleba. Posypując mąką powierzchnię chleba uzyskamy na niej piękny wzór. Na powierzchni chleba nacinaj nacięcia, aby nie rozerwał się zbytnio podczas pieczenia.
3. Piecz chleb na dolnym poziomie piekarnika przez około 20-25 minut. Chleb jest gotowy, gdy spód ładnie się zarumieni.
4. Podawać lekko schłodzone np. z masłem orzechowym lub czarnym Tahini .
Wybierz swój ulubiony z nich na chlebie!
Uwagi
zostaw komentarz