Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Riisiproteiinia ja koripallon pelaaja

Co warto wiedzieć o białkach?

Białka są istotną częścią organizmu człowieka i są potrzebne do funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie.

Białka składają się z aminokwasów.

Aminokwasy, których człowiek potrzebuje z pożywienia, nazywane są aminokwasami niezbędnymi, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza. Niezbędne aminokwasy można pozyskać z wysokiej jakości odżywki białkowej.

W przypadku odżywek białkowych oprócz składu aminokwasowego należy zwrócić uwagę na proces produkcji. Mianowicie proces produkcyjny wpływa na wchłanianie suplementu.

Odżywka białkowa to najwygodniejszy sposób na zwiększenie spożycia białka.

Proszek dobrze miesza się z napojami i można go stosować do przygotowywania potraw. Stosując proszek łatwo jest także kontrolować ilość białka w diecie.

Istnieją różnice w jakości białka.

W przypadku proszków warto przetestować istniejące możliwości, aby znaleźć odpowiedni suplement do swojej diety.

BIAŁKO SERWATKOWE

Białko serwatkowe jest filtrowane z serwatki, produktu ubocznego przy produkcji sera. Białko serwatkowe stanowi bardzo wysokiej jakości alternatywę dla odżywki białkowej ze względu na kompleksowy profil aminokwasowy. Białko serwatkowe zawiera aminokwasy rozgałęzione BCAA, które są niezbędne do wzrostu mięśni.

Oprócz aminokwasów białko serwatkowe zawiera naturalnie kilka minerałów.

Spośród białek serwatkowych warto wybrać taką, z której strawiono laktozę i kazeinę. Dzięki temu białko serwatkowe jest smaczniejsze dla żołądka.

BIAŁKO RYŻOWE

W przypadku białka ryżowego warto sprawdzić sposób jego produkcji, gdyż skład aminokwasowy ryżu porośniętego jest znacznie lepszy.

Białko ryżowe ma neutralny smak, jest wegańskie i nie zawiera składników alergizujących. Dlatego białko ryżowe jest odpowiednie dla większości ludzi.

BIAŁKO Z GROSZKU

Białko grochu posiada bardzo dobry skład 16 aminokwasów jak na białko roślinne. Białko grochu jest szczególnie bogate w glutaminę i zawiera także żelazo.

Białko grochowe to doskonała propozycja, zwłaszcza dla osób będących na diecie wegańskiej.

MIESZANKI BIAŁKOWE ROŚLINNE

Mieszanki zawierające różne białka roślinne są doskonałą opcją dla osób stosujących dietę wegańską lub poszukujących wyłącznie białka roślinnego. Na przykład, łącząc białka ryżu, grochu i konopi, uzyskasz bardziej wszechstronny profil aminokwasowy.

Opcje smakowe zapewniają różnorodność.

Oprócz surowca w postaci proszku białkowego można wybrać proszek niesmakowany lub aromatyzowany.

Niesmakowany proszek białkowy jest naturalnie odpowiedni do bardziej wszechstronnego zastosowania. Natomiast wstępnie słodzony i aromatyzowany proszek nie wymaga dodatkowego aromatu, np. jako surowiec do koktajli czy naleśników.

Spośród istniejących opcji, szczególnie odżywki białkowe o smaku waniliowym są faworytami wielu osób.

Chcę poznać wysokiej jakości odżywki białkowe Foodin!

  Tak proszę!

Artykuł powstał we współpracy z Terveempi.fi , serwisem specjalizującym się w suplementach.

Poprzedni artykuł Czy suplementy diety są przydatne dla dzieci?
Następny artykuł 4 składniki odżywcze ważne dla Twojej skóry i włosów

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych