Makieta x 3
Wypróbuj te trzy napoje bezalkoholowe na imprezie na koniec roku. Instrukcje można szybko i łatwo modyfikować. Jeśli chcesz, możesz zastąpić stewię cukrem. Pamiętajcie jednak, że wtedy ilość cukru jest wyraźnie większa. Jeśli natomiast chcesz całkowicie zrezygnować z dodatku cukru, do dekoracji szklanek możesz użyć płatków kokosowych.
1. Shot jabłkowy chili dla jednego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego Foodin's
1 cm kawałek świeżego imbiru
szczypta sproszkowanego ekstraktu ze stewii Foodin's Sweet
szczypta pieprzu cayenne
1/2 dl wody gazowanej
1/2 dl soku jabłkowego
laska cynamonu
1/2 łyżeczki organicznej skórki pomarańczowej
Obierz imbir i wyciśnij z niego sok na dno szklanki. Można to zrobić na przykład za pomocą czystej i ostrej wyciskarki do czosnku. Do szklanki dodaj sok i ocet z cytryny, stewię i pieprz cayenne. Uważaj z przyprawami, bo są naprawdę mocne. Zawsze możesz dodać je później, jeśli chcesz więcej słodyczy lub kopa. Dobrze wymieszaj. Wlać Vichy i sok jabłkowy. Udekoruj szklankę laską cynamonu. Pomarańczę umyj i zetrzyj do szklanki odrobinę skórki.
Wskazówka! Laska cynamonu działa jak zabawny gwizdek. 😉
2. Napój żurawinowy dla jednej osoby
1 puszka lemoniady żurawinowej Whole Earth
1 łyżeczka octu jabłkowego Foodin's
szczypta sproszkowanego ekstraktu ze stewii Foodin's Sweet
Cukier do dekoracji szkła
Cynamon
Mrożona żurawina
Zwilż krawędź szklanki wodą. Na talerz wysyp cukier i obtocz w cukrze brzeg zwilżonej szklanki tak, aby uzyskać piękną obwódkę. Wlej lemoniadę do szklanki i dobrze wymieszaj ocet i stewię. Udekoruj lodową żurawiną i szczyptą mielonego cynamonu.
Wskazówka! Instrukcje są przeznaczone dla jednej osoby, ale można oczywiście podać mniejszą porcję dla dwóch osób, używając dwóch mniejszych szklanek. 🤗
3. Makieta Berry Laku dla dwojga
1 łyżka borówek lub żurawiny
3-gwiazdkowy anyż
1 łyżeczka surowego proszku lukrecji
1/2 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii Foodin's Sweet
2 dl wody
1 łyżeczka wywaru Clipper's Cold Brew z czarnej porzeczki i echinacei
5 dl wody gazowanej
Połóż torebkę do zaparzania na dnie dzbanka lub butelki i zalej ją wodą gazowaną. Przykryj i włóż do lodówki, aby poczekać. Odmierz pozostałe składniki do stalowego garnka. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 12-15 minut bez przykrycia. Odcedzić i przechowywać w lodówce aż do wystygnięcia. Na talerz wysyp cukier i obtocz w cukrze brzegi dwóch zwilżonych szklanek, tak aby uzyskać piękne brzegi. Rozlej zimny syrop smakowy na dno dwóch szklanek i zalej mrożoną herbatą. Udekoruj mrożonymi jagodami.
Wskazówka: przygotowując napar w gorącej wodzie, nie schładzając syropu, uzyskamy napój przypominający grzany napój. W takim przypadku pomiń także mrożone jagody i zamiast tego dodaj do kubka laskę cynamonu. 😊
zostaw komentarz