Omega-3,6,7 czy 9?
- Przedstawiamy kwasy tłuszczowe omega
Wiele osób wie o kwasach tłuszczowych omega-3 i ich korzyściach zdrowotnych, ale istnieją również inne kwasy tłuszczowe omega. Warto zdawać sobie sprawę z różnic pomiędzy kwasami omega, gdyż ich wpływ na organizm ludzki jest różny.
Kwasy tłuszczowe Omega, czyli kwasy n-tłuszczowe, to nienasycone kwasy tłuszczowe. Liczba w ich nazwie odnosi się do ich budowy chemicznej. Liczba wskazuje, gdzie znajduje się wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym kwasu tłuszczowego. Na przykład w kwasach tłuszczowych omega-3 wiązanie podwójne znajduje się pomiędzy trzecim i czwartym atomem węgla.
OMEGA-3
Kwasy omega-3 są dla człowieka niezbędne, dlatego należy je pozyskiwać z pożywienia. Korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych omega-3 są związane z funkcjonowaniem ludzkiego serca, mózgu i oczu.
Najpopularniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwas alfa-linolenowy (ALA), otrzymywany z kilku olejów roślinnych oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), które z kolei otrzymywane są głównie z oleju rybnego.
OMEGA-6
Omega-6 to także niezbędne kwasy tłuszczowe. Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-6 jest kwas linolowy. Wiele przetworzonych olejów roślinnych zawiera kwasy tłuszczowe omega-6.
Ważna jest proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 w diecie może narazić Cię na ryzyko zdrowotne. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi odpowiednia proporcja to 1:3-9, podkreślająca zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
OMEGA-7
Do produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-7 zalicza się olej z rokitnika zwyczajnego i orzechów makadamia. Kwas tłuszczowy omega-7 zawarty w oleju rokitnikowym to kwas palmitynowy .
Kwasy tłuszczowe Omega-7 powstają w organizmie z innych tłuszczów, ale stwierdzono, że zwiększenie ich spożycia w postaci oleju z rokitnika ma pozytywny wpływ na przykład na zdrowie oczu.
OMEGA-9
Organizm ludzki wytwarza pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-9. Omega-9 są potrzebne do funkcjonowania ludzkich komórek. Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-9 jest kwas oleinowy . Pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe omega-9 to oliwa z oliwek , orzechy i awokado.
Dodanie omega-9 do diety może przynieść korzyści zdrowotne związane z poziomem cholesterolu i stanem zapalnym.
Jako ogólną wskazówkę dotyczącą kwasów tłuszczowych omega zaleca się stosowanie diety skupiającej się na kwasach tłuszczowych omega-3. Celem jest zbilansowana dieta zawierająca wysokiej jakości kwasy tłuszczowe z umiarem.
Artykuł powstał we współpracy z Terveempi.fi , serwisem specjalizującym się w suplementach.
Najpopularniejsze produkty
Iho & Silmät Omega, tuplapakkaus, 2x60 kapselia
STR Nordic Private LabelTestaa tämä! Iho & Silmät Omega auttaa pitämään ihon ja silmät kunnossa! Kuvaus Käyttö Ainesosat Kuivat silmät ja väsynyt iho? Iho ku...
Zobacz bardziej szczegółowe informacjeCrunchy Collagen Protein Bar Caramel Cinnamon, proteiinipatukka, Foodin, 50g, 12 kpl
FoodinKollageeniproteiinipatukka, 12 kpl laatikko. Kuvaus Käyttö Ainesosat Kanelinen välipala! Foodin Caramel Cinnamon -rapea kollageenipatukka...
Zobacz bardziej szczegółowe informacjeCollagen Protein Bar, Cashew Vanilla, proteiinipatukka, Foodin, 50 g, 12 kpl
FoodinKollageeniproteiinipatukka, laatikko, 12 kpl. Kuvaus Käyttö Ainesosat Vaniljainen välipala! Foodin Cashew Vanilla -rapea kollageenipatukk...
Zobacz bardziej szczegółowe informacjeCollagen Protein Bar Ginger Lime, proteiinipatukka, Foodin,50g, 12 kpl
FoodinKollageeniproteiinipatukka, laatikko 12 kpl. Kuvaus Käyttö Ainesosat Raikkaampi proteiinipatukka! Foodin Ginger Lime -rapea kollageenipat...
Zobacz bardziej szczegółowe informacje
zostaw komentarz