Omega-3,6,7 czy 9?
- Przedstawiamy kwasy tłuszczowe omega
Wiele osób wie o kwasach tłuszczowych omega-3 i ich korzyściach zdrowotnych, ale istnieją również inne kwasy tłuszczowe omega. Warto zdawać sobie sprawę z różnic pomiędzy kwasami omega, gdyż ich wpływ na organizm ludzki jest różny.
Kwasy tłuszczowe Omega, czyli kwasy n-tłuszczowe, to nienasycone kwasy tłuszczowe. Liczba w ich nazwie odnosi się do ich budowy chemicznej. Liczba wskazuje, gdzie znajduje się wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym kwasu tłuszczowego. Na przykład w kwasach tłuszczowych omega-3 wiązanie podwójne znajduje się pomiędzy trzecim i czwartym atomem węgla.
OMEGA-3
Kwasy omega-3 są dla człowieka niezbędne, dlatego należy je pozyskiwać z pożywienia. Korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych omega-3 są związane z funkcjonowaniem ludzkiego serca, mózgu i oczu.
Najpopularniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwas alfa-linolenowy (ALA), otrzymywany z kilku olejów roślinnych oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), które z kolei otrzymywane są głównie z oleju rybnego.
OMEGA-6
Omega-6 to także niezbędne kwasy tłuszczowe. Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-6 jest kwas linolowy. Wiele przetworzonych olejów roślinnych zawiera kwasy tłuszczowe omega-6.
Ważna jest proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w diecie. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 w diecie może narazić Cię na ryzyko zdrowotne. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi odpowiednia proporcja to 1:3-9, podkreślająca zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
OMEGA-7
Do produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-7 zalicza się olej z rokitnika zwyczajnego i orzechów makadamia. Kwas tłuszczowy omega-7 zawarty w oleju rokitnikowym to kwas palmitynowy .
Kwasy tłuszczowe Omega-7 powstają w organizmie z innych tłuszczów, ale stwierdzono, że zwiększenie ich spożycia w postaci oleju z rokitnika ma pozytywny wpływ na przykład na zdrowie oczu.
OMEGA-9
Organizm ludzki wytwarza pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-9. Omega-9 są potrzebne do funkcjonowania ludzkich komórek. Najpopularniejszym kwasem tłuszczowym omega-9 jest kwas oleinowy . Pokarmy zawierające kwasy tłuszczowe omega-9 to oliwa z oliwek , orzechy i awokado.
Dodanie omega-9 do diety może przynieść korzyści zdrowotne związane z poziomem cholesterolu i stanem zapalnym.
Jako ogólną wskazówkę dotyczącą kwasów tłuszczowych omega zaleca się stosowanie diety skupiającej się na kwasach tłuszczowych omega-3. Celem jest zbilansowana dieta zawierająca wysokiej jakości kwasy tłuszczowe z umiarem.
Artykuł powstał we współpracy z Terveempi.fi , serwisem specjalizującym się w suplementach.
Najpopularniejsze produkty
Collagen Protein Bar, Cashew Vanilla, proteiinipatukka, Foodin, 50 g, 12 kpl
FoodinKollageeniproteiinipatukka, laatikko, 12 kpl. Kuvaus Käyttö Ainesosat Vaniljainen välipala! Foodin Cashew Vanilla -rapea kollageenipatukk...
Zobacz bardziej szczegółowe informacjeCollagen Protein Bar Ginger Lime, proteiinipatukka, Foodin,50g, 12 kpl
FoodinKollageeniproteiinipatukka, laatikko 12 kpl. Kuvaus Käyttö Ainesosat Raikkaampi proteiinipatukka! Foodin Ginger Lime -rapea kollageenipat...
Zobacz bardziej szczegółowe informacje
zostaw komentarz