Suplementy diety na utrzymanie odporności: od czego zacząć?
Ponieważ wirus koronowy stale pojawia się w nagłówkach wiadomości, a maseczki szumią na ulicach, ludzie zaczęli zwracać większą uwagę na wzmocnienie odporności.
Dbanie o higienę i zachowanie dystansu to najważniejsze sposoby, aby trzymać inne osoby z daleka. Nie powinieneś jednak pozostawiać im swojej obrony całkowicie, ponieważ obronę immunologiczną organizmu można skutecznie wspomóc odpowiednim odżywianiem.
W sezonie grypowym warto pamiętać o składnikach odżywczych wpływających na odporność.
Osoby dbające o odpowiednią podaż tych składników odżywczych mogą uniknąć objawów przeziębienia i wynikających z nich środków ostrożności.
Witamina D
Witamina D wpływa na organizm na wiele sposobów. Oprócz kości i mięśni, witamina D odgrywa znaczącą rolę w obronie immunologicznej.
Zimą, ze względu na brak światła słonecznego, potrzebną organizmowi witaminę D należy pozyskiwać z pożywienia.
Zwłaszcza jeśli Twoje wymagania dietetyczne dotyczące jedzenia ryb nie są spełnione lub nie możesz uzupełnić zapasów witamin w południowym słońcu, warto sięgnąć po suplement diety zawierający 50 µ witaminy D3 dziennie.
witamina C
Osobom chorym na grypę często zaleca się przyjmowanie witaminy C lub pokarmów w nią bogatych. Istnieją badania dotyczące jego wpływu na czas trwania objawów przeziębienia (np. Hemilän i Chalker (2013 ).
Witamina C wpływa na wchłanianie kilku innych składników odżywczych w organizmie, a to już mówi o jej znaczeniu dla dobrego samopoczucia człowieka. Z tego samego powodu witaminę C często dodaje się do innych suplementów diety.
Organizm nie wytwarza witaminy C, dlatego należy zadbać o to, aby dostarczać jej odpowiednią ilość.
Suplementacja witaminy C to pewny sposób na utrzymanie jej prawidłowego poziomu nawet w sezonie grypowym!
Witamina b12
Spośród witamin z grupy B stwierdzono, że witamina B12 wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina B12 jest również niezbędna na przykład dla funkcjonowania komórek krwi i układu nerwowego.
Podobnie jak witamina C, witamina B12 potrzebna człowiekowi musi pochodzić wyłącznie z pożywienia. Dokładniej, z mięsa, produktów mlecznych czy jaj. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny suplementować witaminę B12.
Minerały
Oprócz witamin, mówiąc o odporności, należy skupić się także na minerałach.
Minerały mają szeroki wpływ na organizm, na przykład chroniąc komórki oraz dobre samopoczucie mięśni i kości.
Spośród minerałów, zwłaszcza selenu , magnez , wapń i cynk wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają utlenianiu w organizmie. Wiele witamin i minerałów to przeciwutleniacze. Ogólnie mówimy o żywności bogatej w przeciwutleniacze, która naturalnie zawiera dużo przeciwutleniaczy.
Jagody leśne to najlepszy dar fińskiej natury pod względem przeciwutleniaczy.
Suplementy diety zawierające jagody w wygodny sposób wykorzystują najlepsze właściwości jagód. Warto zapoznać się z produktami zawierającymi np. borówki i żurawinę.
W leczeniu grypy tradycyjnie stosuje się gorące napoje, na przykład bogate w witaminy soki jagodowe lub wywary . Aby złagodzić objawy, często stosuje się miód, imbir lub czosnek.
Uwagi
zostaw komentarz