Przejdź do treści
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
HOHDE - kosmetyki naturalne z Finlandii
Tomaatti-linssikeitto

Zimowa zupa pomidorowo-soczewicowa

SKŁADNIKI:

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

½ dl oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

500 g przecieru pomidorowego

400 g czerwonej soczewicy

2 marchewki

½-1 czerwone chili

1 litr wody

2 łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

szczypta soli

szczypta cukru

PRODUKCJA:

  1. Soczewicę przepłucz w durszlaku zimną wodą. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj marchewki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.
  3. Dodać wodę, przecier pomidorowy i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Dodać soczewicę i startą marchewkę.
  5. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 30 minut. W razie potrzeby dodać wodę. Jeśli chcesz, zmiksuj zupę blenderem ręcznym. Udekoruj świeżymi ziołami.
Poprzedni artykuł Wiosna w powietrzu - Zmęczony?
Następny artykuł Więcej zabawy na nartach!

zostaw komentarz

Komentarze są akceptowane przed publikacją

* Wymagane pola danych